fbpx

RINOREEA

septembrie 29, 2020 by admin
rinoreea.jpg

Rinoreea sau secreția nazală abundentă este o stare patologică întâlnită frecvent la copilul mic, si reprezintă scurgerea unor secreții fluide de la nivelul nasului.

Cauze ale rinoreei

  • Inflamațiile mucoasei nazale (infectii virale sau bacteriene)
  • Alergiile nazale (rinita alergică)
  • Inflamațiile sinusurilor nazale (sinuzita acută și cronică)
  • Vegetatiile adenoide (polipii)
  • Rinita vasomotorie (expunerea la fum, mirosuri, anumite alimente sau schimbarea de temperatura sau umiditate)
  • Rinita medicamentoasa (in urma utilizarii pe termen lung a decongestionantelor nazale)
  • Traumatismele nazale
  • Corpii străini intranazali
  • Deviatia de sept
  • Tumorile nazale (benigne sau maligne).

 

Tipuri de rinoree

– Secretii nazale seroase (de consistenta apoasa) – hidroree- sugereaza o rinita inflamatorie acuta sau rinita alergica
– Secretiile nazale mucoase – sugereaza o rinita inflamatorie sau alergica cronicizata sau chiar o sinuzita cronica
– Secretii nazale muco-purulente – indica prezenta unei rinite acute supurative, a sinuzitei supurative sau a unei rinite cronice
– Secretii nazale sangvinolenta – secundara unor traumatisme nazale, prezenta unor corpi straini intranazali sau chiar a unor formatiuni tumorale intranazale benigne sau maligne
– Secretii nazale cerebrospinala – rinolicvoreea- prezenta lichidului cefalorahidian la nivelul secretiilor nazale, este unilaterala, si apare in urma traumatismelor cerebrale sau nazale care s au soldat cu fractura osului etmoidal.
– Secretia nazala crustoasa – indica prezenta unei rinite atrofice sau ozenei

Examenul clinic al pacientului cu rinoree
In vederea stabilirii unui diagostic si a unui tratament corect, in cazul secretiilor nazale este important de urmarit:

aspectul, consistența și culoarea,
locul în care se declanșează rinoreea (de ex. in parc poate sugera o rinita alergica la polen, in interiorul case poate sugera o rinita alergica la praful de casa),
momentul în care apare rinoreea (rinita alergica este sezoniera, predominant toamna si primavara, in cazul rinitelor aparute iarna, cauza este de cele mai multe ori inflamatorie)
– apariția altor manifestări clinice asociate rinoreei ( prurit nazal sau durere sinusală, cefalee, febră, tuse, hemoragie nazală sau poate chiar rinoreea localizată unilateral cu/fara miros fetid).

In cazul unei „raceli” se produce o inflamatie la nivelul mucoasei nazale care va determina simptome de tipul nas infundat si secretii nazale abundente, situatie in care se recomanda umidificarea mucoase nazale cu ser fiziologic sau apa de mare si curatarea ulterioara pentru a ameliora fenomenele locale. In cazul sugarilor si a copiilor mici, recomandarea este de aspirare blanda a secretiilor fie cu o pompita, aspirator nazal sau batista bebelusului, doar daca se impune. Prin aspirare repetata si frecevnta se poate leza mucoasa nazala. In cazul copiilor mai mari, acestia trebuie sa sufle nasul corect (intai o nara apoi cealalta nara) dupa administrarea de ser fiziologic sau apa de mare.

copil stranutaCuratarea nasului poate preveni aparitia otitei seroase, care poate evolua spre otita supurata prin suprainfectarea secretiilor care ajung la nivelul urechii. In cazul copiilor, cavitatea nazala comunica cu urechea printr-un conduct numit trompa lui Eustachio, care are un unghi de deschidere mai larg si mai scurt in cazul copiilor si astfel, in timpul unei raceli, se poate produce o inflamatie si la nivelul orificiului trompei lui Eustachio.
Curatarea nasului se efectueaza cu 15-20 minute inainte de masa, pentru ca exista riscul ca, daca copilul se agita, plange sau verse sau chiar sa aspire continut gastric in caile respiratorii, deasemenea un nas infundat poate altera gustul, mirosul si determina o respiratie dificila care va ingreuna alimentatia (in special al sugarilor).

Tratamentul
Tratamentul trebuie aplicat fiecarui caz in parte, in functie de cauza rinoreei si de varsta copilului, de aceea se recomanda evaluarea clinica de catre un medic pediatru sau medic ORL, in vederea stabilirii unui tratament corect.

dr Alexandra Bour, medic specialist pediatrie

Copyright © Toate drepturile rezervate | Implementat de Soft Build

ro_RORomanian
ro_RORomanian