fbpx

Rinofaringita

octombrie 26, 2020 by admin
dreamstime_m_175841328-1-1200x800.jpg

Rinofaringita, cunoscuta si sub denumirea populara de raceala, este una dintre cele mai comune infectii virale ale tractului respirator superior.

Rinofaringita este caracterizata de inflamatia la nivelul mucoasei nazale si a faringelui. Aceasta apare in urma inflamarii mucoasei nazale (rinita acuta), care este acompaniata de “rosu in gat” (faringita).

Cauze

Cauza principala este reprezentata de infectiile virale – rinovirusul cu incidenta sezoniera. Copii fac intre 3-6 rinofaringite acute pe an. In cursul evolutiei bolii poate surveni infectia bacteriana. Bacteriile cele mai frecvent intalnite sunt streptococul grup A, pneumococul, Haemophilus influenzae si stafilococul. Virusul implicat se transmite pe calea aerului prin particule contaminate (stranut, tuse) sau prin contact direct cu persoana bolnava.

Simptome

Rinofaringita se manifesta printr-o serie de simptome specifice rinitei si faringitei:

  • Senzatii neplacuta la nivelul nazofaringelui (gadilat, mancarimi, uscaciune, arsura)
  • Aparitia unor secretii greu de eliminat, la nivelul nazofaringelui
  • Congestia nazala
  • Durere la nivelul urechilor
  • Stranut
  • Tuse
  • Febra (apare, in general, la copii)
  • Inflamarea mucoasei nazale, precum si a faringelui
  • Inflamarea ganglionilor limfatici din zona cervicala, precum si a ganglionilor occipitali

Complicațiile rinofaringitei

In cursul evolutiei bolii poate survenii infectia bacteriana. Complicatia cea mai frecventa la sugari este otita medie, iar la copilul mare este sinuzita. Adenita supurata, precum si complicatiile tractului respirator inferior – laringita, traheobronsita, sunt mai frecvente la sugari.

Tratament rinofaringita

In general, rinofaringita se trateaza de la sine in cel mult o saptamana. Intre timp, pacientul se poate concentra pe ameliorarea simptomelor cauzate de rinofaringita. Printre aceste simptome se numara: durerile in gat, durerile de cap, febra, congestia nazala.

Nu exista tratament specific. 

Administrarea antibioticelor nu influenteaza evolutia si nu reduce incidenta complicatiilor bacteriene. Tratamentul consta in administrarea de antitermice (paracetamol, ibuprofen) la temperaturi mai mari (peste 38,3 °C), in doze corespunzatoare varstei si greutatii copilului; hidratare corespunzatoare; aspirarea secretiilor nazale; administrarea de decogestionante nazale pe termen scurt – 2-3 zile; analgezice si antiseptice locale pentru gat; izolarea copilului la domiciliu pentru limitarea raspandirii virozei si pentru prevenirea suprainfectiei bacteriene.

 

Dr.Otilia TUDOR, medic specialist ORL

Copyright © 2023 Toate drepturile rezervate | Neoped

ro_RORomanian
ro_RORomanian