fbpx

FEBRA LA COPII

octombrie 14, 2019 by admin
febra-la-copii.jpg

De ce mi-am propus să vorbesc despre febră? Pentru că ea reprezintă motiv de îngrijorare pentru toți părinții fiind de altfel una din cele mai frecvente cauze de prezentare la medicul pediatru. De aceea în acest articol aș vrea să vin în întâmpinarea părinților lămurind câteva aspecte legate de acest subiect.

Ce este febra? În primul rând trebuie să reținem că febra nu e o boală ci un simptom. Poate fi deseori primul semn de boală, dar aceasta nu înseamnă că febra este un dușman al copilului, ci dimpotrivă, reprezintă o reacție de apărare a organismului. Apariția febrei este semnalul pozitiv că organismul luptă cu agenții patogeni, creșterea temperaturii corpului făcând dificilă supraviețuirea și multiplicarea bacteriilor și a virusurilor.

Când putem afirma că puiul nostru are febră? Faptul că vă simțiți copilul fierbinte nu e suficient. Pentru a putea spune că este într-adevăr febril este necesară determinarea valorii temperaturii. Măsurarea temperaturii se face cu termometrul. În prezent există pe piață mai multe tipuri de termometre: digitale (cu vârf fix sau flexibil), de sticlă, sub forma de bandă, pentru frunte, pentru ureche (timpanice), orale tip suzetă, etc.
Termometrele digitale -cele mai utilizate- sunt rapide și precise și pot fi folosite pentru a lua temperatura oral, axilar și rectal (cele cu vârful flexibil sunt ideale).
Termometrele de ureche/frunte sunt mai scumpe decât celelalte tipuri de termometre, dar în privința preciziei măsurătorii părerile sunt împărțite.
Termometrele din sticlă sunt de două tipuri: cele tradiționale care conțin mercur -au fost scoase din uz din cauza toxicității ridicate a mercurului- și cele care conțin un alcool colorat pentru a măsura temperatura. Aceste termometre sunt precise dar sunt mai fragile și măsurarea necesită un timp mai lung (3-5 minute).
Termometrele de tip bandă sunt plasate pe fruntea copilului și indică temperatura pielii, nu cea a corpului. Nu sunt foarte precise de aceea nu sunt recomandate.

Modalitatea de termometrizare depinde de vârsta copilului. Pentru copiii mai mici de 3 ani, cea ai recomandată este măsurarea intrarectală, pe când la copiii de peste 3 ani temperatura se va măsura axilar. O alta variantă acceptată, precisă, dar mai puțin utilizată în țara noastră, este termometrizarea bucală- posibilă doar la copii mari, peste 5 ani, cooperanti.

În funcție de valoarea obținută vorbim despre:

  • Subfebrilitate la t = 37-38 °C
  • Febră dacă t = 38,1-40 °C
  • Febra mai mare de > 40,1°C este denumită hipertermie

Cauze posibile de creștere a tempetaturii

Interpretarea valorilor obținute va ține cont de o serie de condiții nepatologice ce pot determina o creștere a temperaturii corpului (cu maxim 1 °C) : temperatura mediului ambiant (supraîncălzirea locuinței), îmbrăcămintea prea groasă a copilului, momentul zilei (seara e mai mare decât dimineața) plâns, agitație, erupție dentară.

Dintre condițiile patologice responsabile de apariția febrei cele mai frecvent întâlnite sunt infecțiile respiratorii virale (!!! 80% din infecțiile respiratorii ale copilului sunt virale), gastroenterita, anumite infecții bacteriene (amigdalită, otită medie, infecții ale tractului urinar, pneumonie, sinuzită), viroze eruptive.
Cauze mai puțin frecvente: infecții bacteriene ale pielii, oaselor sau articulațiilor (artrita septică, osteomielita), meningita, encefalita, apendicita, peritonita, abcese abdominale, reactia la anumite vaccinuri, septicemia, hepatita, endocardita, boala inflamatorie intestinala, artrita idiopatica juvenila, lupusul, artrita reumatoida, boala Kawasaki, tuberculoza, bolile maligne etc

Trebuie precizat că nou-nascutii si sugarii mici (sub 3 luni) au risc crescut de a dezvolta infecții severe, întrucât sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat. Astfel de infectii includ septicemia (infecție a sângelui), pneumonia și meningita. Acești pacienți au o capacitate scăzută de creștere a temperaturii corporale, și prin urmare, apariția febrei la aceștia poate fi semnul unei boli grave, febra putând fi unicul semn al bolii.

Știm cu toții că un copil febril este de obicei mai iritat, plângăcios, cu apetit redus. Obrajii sunt roșii, buzele pot fi uscate, inima bate mai repede, iar respirația poate fi și ea mai rapidă. Uneori e somnoros, transpirat sau poate prezenta frison în timpul ascensiunii termice.

Ce-i de făcut?
Copiii bolnavi sunt deseori obosiți și sâcâiți, având mare nevoie de îmbrățișarea și mângâierea noastră. Este normal să cedezi și să-ți răsfeți copilul în astfel de momente, să petreci cât mai mult timp cu el, să-l înțelegi, pentru că atunci când copilul este bolnav nu este momentul pentru predarea și deprinderea bunelor maniere!

În ceea ce privește tratarea febrei există păreri pro și contra. Febra poate juca un rol important în combaterea infecțiilor, însă cu siguranță copilul simte un disconfort. Valoarea febrei nu este întotdeauna cel mai bun indicator al bolii. Semnele și simptomele asociate febrei oferă mai multe informații prețioase despre starea de sănătate a copilului decât febra în sine. În plus, nu există dovezi care să afirme că reducerea febrei duce la o însănătoșire mai rapidă a copilului.

Așadar, tratăm febra doar în caz de disconfort vizibil al copilului, atunci când nu doarme, este apatic, letargic, refuză să consume hrană, dar mai ales lichide. Însă, atunci când copilul are doar febră, fără alte simptome și se poartâ normal, se joacă, bea și doarme, febra nu trebuie tratată! Excepție fac copiii cu tulburări cardiace, neurologice, pulmonare etc la care se impune scăderea febrei înalte pentru a reduce impactul asupra organismului. În realitate însă lucrurile stau altfel. Conform unui studiu apărut în Revista Pediatrics peste 85% dintre părinți, le administrează copiilor antitermice înainte că febra să atingă 38,5 grade Celsius. Măsurile de reducere a temperaturii se vor lua când aceasta depășește 38,5 °C intrarectal respectiv 38 °C axilar.

Inițial se va apela la măsuri fizice: scăderea temperaturii mediului ambiant (18-20°C), dezbrăcarea copilului, se va insista cu hidratarea orală (apă, lapte, ceai îndulcit sau nu, suc natural, compot, supă etc ), termoliză fizică (comprese cu apă la temperatura camerei pe extremități -NU cu OȚET, SPIRT, ȚUICĂ deoarece poate apărea o intoxicație acută cu alcool datorită absorbției transcutanate rapide a acestuia în sânge!; împachetări în cearșaf sau prosop ud timp de 5-10 minute- se pot repeta de 4-5 ori, până când febra scade cu cel puțin 1 grad; baie cu apă inițial la temperatura obișnuită (38 ᵒ) în care, după așezarea copilului în cadă și acomodarea cu apa, se va adăuga treptat apă rece până când temperatura apei scade cu 1-2 grade), odihnă.

Daca febra persistă se recurge la tratament medicamentos. Antitermicele utilizate în pediatrie sunt Acetaminofenul (Paracetamol, Panadol), Ibuprofenul (Nurofen, Brufen, Ibalgin, Paduden) după vârsta de 3 luni și Metamizolul (Alvotor, Novocamin). Dozele se calculează în funcție de greutatea corporală. Dacă nu se obține controlul cu monoterapia se pot asocia 2 antitermice (Ibuprofen si Paracetamol) administrate alternativ la 4 ore interval. La copii NU se administrează ASPIRINĂ din cauza riscului de producere a Sindromului Reye.

Este necesar să ne adresăm medicului dacă febra durează mai mult de 3-5 zile, copilul nu se joacă, nu mănâncă, nu bea apă, are dificultăți de respirație, dureri intense de cap sau de ureche, este iritabil sau din contră somnoros, greu de trezit, îl deranjează lumina, îi este greu să-și miște o parte a corpului, are tulburări ale stării de conștiență, diaree și vărsături persistente, sângerări la nivelul pielii, apariția unor puncte roșii (purpură sau peteșii), tegumente marmorate, extremități reci, asociază semne de deshidratare (gura uscată, ochi înfundați în orbite, lipsa lacrimilor când plânge, nu urinează 8-12 ore), dacă febra se însoțește de erupție cutanată, în caz de febră înaltă (>40 °C) care nu cedează la 2 ore de la administrarea antitermicului, dacă copilul tocmai a suferit o intervenție chirurgicală, în caz de convulsii febrile sau patologie cronică preexistentă.
Nou-născuții febrili vor fi spitalizați pentru efectuarea unor analize de sânge și urină, puncție lombară și, dacă este nevoie, o radiografie pulmonară.
La sugarii între 1 si 3 luni cu temperatura rectală mai mare de 38 grade Celsius trebuie să se efectueze teste din sânge și urină. Necesitatea de spitalizare, radiografia și puncția lombară depind de rezultatele analizelor.
La copiii de peste 3 luni necesitatea investigațiilor suplimentare va fi decisă de medic în urma consultului.

Tratamentul antitermic nu tratează cauza bolii dar ameliorează starea copilului fiind totodată util pentru prevenirea posibilelor complicații (deshidratarea și convulsiile febrile).

Preșcolarii și școlarii febrili pot reveni în colectivitate dacă, timp de 24 ore de la terminarea tratamentului, nu au mai avut simptome.

Dr. Marta Grăjdeanu
Medic specialist pediatrie

Copyright © Toate drepturile rezervate | Implementat de Soft Build

ro_RORomanian
ro_RORomanian