Alimentația mixtă și artificială la copii

aprilie 17, 2019 by admin
alimentatia-artificiala-1.jpg

Alimentația artificială reprezintă alimentația sugarului în primele luni de viață cu alt lapte decât cel uman. Deși laptele de mamă este ideal pentru sugar în primele luni de viață, uneori, din diverse motive, părinții trebuie să apeleze la alimentația artificială.

Se recomandă în următoarele situații:

  • când laptele de mama e inaccesibil- ex. lipsa mamei
  • mama cu boli grave- SIDA, neoplazii, TBC activă, hepatită cu virus B, etc
  • mama ia anumite medicamente care se excretă în lapte producând fenomene toxice la sugar
  • boli grave ale copilului: galactozemie congenitală, fenilcetonurie, intoleranță ereditară la lactoză, etc
  • in caz de hipogalactie maternă este indicată alimentația mixtă

Alimentaţia mixtă reprezintă modul de alimentaţie in care, pentru completarea aportului insuficient de lapte matern, se administrează sugarului suplimentar un preparat sau produs dietetic folosit în cadrul alimentaţiei artificiale. Ea poate fi complementară– caz în care administrarea formulei se va face numai după supt, în completarea laptelui matern sau alternativă– utilă atunci când mama nu poate asigura întreaga cantitate de lapte pentru toate mesele, înlocuindu-se mesele de sân de la anumite ore cu preparate dietetice.

Laptele de vacă
Majoritatea formulelor sunt făcute din lapte de vacă ce suferă diverse transformări pentru a se apropia calitativ de compoziția laptelui de mamă. Sunt de obicei suplimentate cu minerale (precum fierul) si vitamine.
Laptele de vacă este bogat în proteine şi săruri minerale şi sărac în glucide, fiind impropriu pentru alimentaţia sugarilor mici.
Proteinele se găsesc în cantitate de trei ori mai mare decât în laptele matern- suprasolicită funcţiile digestivă, hepatică şi renală ale sugarului, imature la această vârstă. Beta-lactoglobulina este implicată în aparitia alergiei respiratorii la sugar, exemei, hemoragiilor oculte, refluxului gastro-esofagian şi colicilor abdominale. Lactoferina se găseşte în cantitate mică, explică absorbţia redusă a fierului din lapte şi rezistenţa redusă la infecţii enterale a sugarului alimentat cu lapte de vacă. Conţinutul crescut de proteine favorizează dezvoltarea florei intestinale de putrefacţie, în special a colibacililor patogeni.
Lipidele
Se găsesc în cantitate similară cu cea din laptele matern, dar sunt inferioare calitativ prin conţinutul crescut în acizi graşi saturaţi, iritanţi pentru mucoasa digestivă a sugarului. Conţinutul în acizi graşi esenţiali este foarte redus.
Glucidele
În cantitate redusă faţă de cea din laptele uman, sunt reprezentate de alfa-lactoză, care eliberează mai puţină galactoză pentru mielinizarea sistemului nervos.
Sărurile minerale
Sunt în cantitate de 4 ori mai mare faţă de cea din laptele uman. Unele minerale: sodiu, potasiu, calciu, fosfor se găsesc în concentraţii mult mai mari faţă de laptele uman. Cu toate acestea, absorbţia calciului din laptele de vacă este mult mai redusă datorită raportului neadecvat cu fosforul favorizând apariţia rahitismului.
Fierul se găseşte în concentraţie de două ori mai mică decât în laptele uman si are biodisponibilitate redusă favorizând apariţia anemiei.
Vitaminele
Conţinutul în vitamine variază în funcţie de hrana animalului. Predomină vitaminele din grupul B şi vitamina K, dar se inactivează la sterilizare.
Laptele de vacă are un conţinut microbian crescut, datorită condiţiilor de recoltare şi manipulare.
In concluzie laptele de vacă prezintă numeroase dezavantaje prin compoziţia sa biochimică şi încărcătura microbiană.

Formulele de lapte praf:
Formule de start – au compoziţia apropiată de cea a laptelui uman matur şi asigură necesităţile nutriţionale ale sugarului în primele 4-6 luni de viaţă Din punct de vedere comercial, ele corespund variantei „1”. Se bazează pe zerul laptelui de vacă și este mai ușor digerată decât celelalte tipuri de lapte praf. Conține un adaos de elemente nutritive necesare copilului în această etapă.

Formule de continuare  („folow-up formula”) se bazează pe laptele de vacă si se digera mai greu decat primul tip de lapte. Sunt recomandate sugarilor cu vârsta peste 5-6 luni, până la un an, la care majoritatea enzimelor digestive, precum şi capacitatea de excreţie renală sunt maturate. Se folosesc ca parte a alimentaţiei diversificate şi au compoziţia intermediară între formulele de început şi laptele de vacă. Din punct de vedere comercial, corespund variantei „2”.

Formule de crestere/ junior– aduc un aport suplimentar de elemente nutritive care sa vina in completarea celor din alimentele introduse prin diversificare. Sunt destinate copiilor cu vârsta cuprinsă între 1-3 ani, care trebuie să primească cca. 500 ml lapte / zi.

Formule speciale
Formule adaptate pentru prematuri – Se apropie de compoziţia colostrului şi conţin o concentraţie mai mare de proteine. Se pot administra prematurului, nou-născutului şi sugarului malnutrit.

Formule pe baza de soia
Formulele pe baza de soia sunt fabricate din soia suplimentata cu vitamine, minerale si substante nutritive. Au fost dezvoltate pentru sugari care nu pot tolera formulele din lapte de vaca: sugari cu galactozemie, intoleranţă la lactoză, alergie la proteinele laptelui de vacă (deşi frecvent există alergie încrucişată), diete vegetariene.

Formule hipo- sau delactozate– Sunt indicate în alimentaţia sugarului cu intoleranţă la lactoză. Lactoza este carbohidratul major din formulele pe baza de lapte de vaca. Intoleranta la lactoza poate duce la exces de gaz, diaree sau agitatie. In cazul anumitor copii, organismul produce cantitati insuficiente de lactaza, enzima necesara pentru a descompune lactoza. Nici formulele pe baza de soia nu contin lactoza si pot fi utilizate la copiii cu intoleranta la lactoza.

Formule ingrosate (AR)– indicate in caz de reflux gastro-esofagian

Formulele hipoalergenice(HA) în care proteinele sunt parțial hidrolizate- indicate în caz de alergii sau intoleranțe la proteinele laptelui de vacă sau din soia, sau pentru cei cu antecedente familiale de alergii.

Dietele elementale si semielementale – in care proteinele sunt complet hidrolizate- sunt destinate sugarilor cu tulburări gastrointestinale, malabsorbție, intoleranțe alimentare și alergii severe
Aceste formule vor fi administrate doar la indicația medicului, în urma unui consult de specialitate. După depistara alergiei și modificarea formulei administrate, îmbunătățirea este de obicei observată după 2-4 săptămâni. Formulele hipoalergenice pentru sugari sunt mai scumpe decat formulele obișnuite. În plus, gustul lor este modificat semnificativ în timpul hidrolizei proteinelor și este posibil ca acestea să nu fie bine acceptate de către unii bebeluși

Formule organice
Acestea provin din lactate produse fără utilizarea de pesticide, erbicide, antibiotice sau hormoni de creștere și, din acest motiv, sunt considerate mai sănătoase de unii medici. Cu toate acestea, anumite formule sunt îndulcite cu zahăr din trestie de zahăr, care este mult mai dulce decât zaharurile utilizate în mod obișnuit în formulă și care ar putea contribui la probleme cum ar fi cariile si cresterea in greutate.

Multe formule conțin și alte ingrediente suplimentare. Unele dintre acestea sunt:

  • LC-PUFA – acizi grasi polinesaturați importanți în dezvoltarea creierului și a ochilor.
  • Alfa-lactalbumina (Alpha-pro sau OptiPro) – principalul tip de proteina din zer prezent in laptele matern.
  • Probiotice si prebiotice
  • Luteina –nutrient care poate juca un rol in menținerea sănătății ochilor.

!!! Laptele de vacă și laptele de la alte animale (cum ar fi caprele sau ovinele) nu trebuie administrat în locul formulelor de lapte sau laptelui matern copiilor mai mici de 1 an, nici laptele vegetal, cum ar fi laptele de soia, orez sau laptele de migdale.

Reguli în alimentația artificială
Formulele de lapte se administrează cu biberonul şi tetina, cu linguriţa sau căniţa. Biberoanele pot fi din sticla sau din plastic. Sunt preferabile cele din sticla dar si cele din plastic care poarta eticheta „fara BPA” pot fi folosite. Tetinele vin intr-o varietate de dimensiuni, unele sunt rotunjite sau cu capatul plat, iar unele sunt asa-numite ortodontice, adaptate formei gurii. De asemenea, orificiul de curgere a laptelui are diferite dimensiuni. Pentru copiii mai mici alegeți tetine cu orificiu mai mic pentru a asigura un flux mai redus de lapte, iar pentru cei mai mari se aleg tetine cu orificiu mai mare. Verificați periodic recipientele și tetinele pentru a identifica produsele uzate care pot răni copilul (de exemplu, biberon ciobit sau tetina rupta).

Copyright © Toate drepturile rezervate | Implementat de Soft Build