Copiii și animalele de companie

noiembrie 22, 2018 by admin
4762-1.jpg

Majoritatea copiilor cer un animal de companie atunci cand sunt mici. De fapt, ei caută un partener de joacă, un prieten, care să-i accepte necondiționat și care să se joace în felul lor de a o face.

Prietenia este un sentiment ce se dezvoltă încă din primii ani de viață, cu atât mai mult cu cât nevoia de conectare și de apartenență este maximă în această primă perioadă a vieții. Nevoia de a avea pe cineva alături de noi, de a avea pe cineva aproape nu ţine cont de vârstă, ci este o dorinţă pe care o simţim fiecare dintre noi, indiferent ce am face.

Un animal de companie favorizează formarea unor sentimente și abilități care îl vor ajuta pe copil să se dezvolte din punct de vedere fizic și psihologic. Există foarte multe motive pentru care să aduceți un animal de companie în viața copilului dumneavoastră. Un cățel sau o pisică, poate chiar și o broscuță țestoasă, pot aduce mult echilibru, stare de bine și de bucurie copilului.

Un animal de companie ajută la dezvoltarea socio-emotională. Trebuie să vă gândiți la faptul că este foarte posibil ca grija față de acest animal să fie una din primele responsabilități pe care le dați copilului. Acest lucru îl va face să se simtă capabil și să dobândească mai multă încredere în el. El va fi mai conștiincios, mai atent, mai serios și mai implicat în sarcinile pe care și le asumă. În aceste condiții, stima lui de sine va crește.

Empatia, calitate absolut necesară copilului pentru relaționarea cu ceilalți, se dezvoltă foarte ușor în relație cu un animal. Acestea, nefiind verbale, transmit prin diverse semnale atunci când sunt triste, înfometate, bucuroase sau când le este frig. Astfel, copilul va percepe aceste semnale, le va decodifica și va acționa în consecință.

Stând în preajma lor, cei mici îşi pot dezvolta inteligenta emoţională prin relaţia pe care o stabilesc cu necuvântătoarele, iar comunicarea între ei este nonverbală, emoţională. Copilul va fi atent la semnalele corporale, la mesajele animalului pentru a-i înṭelege intenṭiile, dar şi bucuria sau tristeṭea.

Prin interacțiunea cu un animal, copilul devine extrem de tolerant. Din atitudinile lui faṭă de animal, copilul va observa că acṭiunile lui generează feedback-uri (tristeṭe, bucurie, durere, suferinṭă, agitaṭie, frică, agresivitate,etc.), ceea ce va extrapola şi utiliza în relaṭiile lui viitoare.

Animalele de companie sunt vindecătoare. Știm că sunt foarte multe valențe terapeutice pe care animalele le au în preajma persoanelor bolnave. Prin simpla prezenţă a lor, micile vietăţi ne readuc echilibrul şi starea de bine, liniştea de care avem cu toţii nevoie. Iar felinele sunt cele mai bune „doctorii” şi nu mai este niciun secret că torsul lor ţine stresul departe.

Animalele țin copiii în mișcare. Ei sunt mult mai dispuși să stea afară, să alerge cu câinele, să se plimbe. Fie că îl hrăneşte, îi face curat sau pur şi simplu se joacă cu el, timpul petrecut în faţa televizorului sau pe jocuri va fi semnificativ redus. În lipsa unui alt copil , animalul poate să-i fie tovarăş sau concurent în diverse activităṭi.

Dacă hotărâți să îi faceți copilului o bucurie și să-i luați un animal de companie, faceți asta doar împreună cu copilul, în așa fel încât decizia să fie a lui. Astfel, el și-o va asuma mult mai ușor.

Laura Jacan
psihoterapeut

Copyright © Toate drepturile rezervate | Implementat de Soft Build