Măsuri de prim ajutor in regim de urgență

octombrie 17, 2018 by admin

Indiferent de profesia de bază a fiecăruia, noi trebuie să știm să acordăm primul ajutor.

Ce este important de știut:

 1. Ce facem în situația respectivă?

 2. Când acordăm primul ajutor?

 3. Cum acordăm primul ajutor?

Urgențele pot fi de două feluri: urgențe minore – zilnice, cum ar fi o căzătură,o julitură, entorsă și urgențe majore – fracturi, intoxicații, electrocutare.

În primii ani din viața unui copilaș se întâmplă frecvent să avem parte de incidente indiferent de cât de grijulii suntem noi ca și părinți. Nu exista sugar sau copil cu vârsta până în 2 ani care să nu fi căzut vreodata! Deci trebuie să știm faptul că aceste căzături sunt inevitabile în primii doi ani din viața puiului nostru. De exemplu, simplul fapt că el își încearcă abilitățile de a se roti și că în următoarea fracțiune de secunda a și căzut sau încercarea de a face primii pași sau de a alerga fără să știe să se oprească, nu înseamnă că îl vom proteja la nesfârșit pentru a nu mai cădea.

A picat, s-a lovit ce este de făcut? Dupa cum bine știm cel mai bun tratament în aceste urgențe minore este o îmbrățișare a mamei, un pupic și bineînțeles un plasture cu zâne sau monstruleți.

În cazul juliturilor sau micilor plăgi, putem să observăm roșeață locală, sângerare și uneori prezența de corpi străini- nisip, pământ, sticlă. Dacă aveți la dispoziție apă oxigenată, aceasta este bună pentru a curăța plaga și a scoate corpii străini.

CE ESTE DE FĂCUT ?

Dacă plaga este superficială, se face toaleta cu apă din abundență, compresă sterilă, plasture și bandaj. Dacă plaga este profundă, se observă o sângerare mai mare care nu dispare după 20 minute și atunci se face toaleta cu apă din abundență, compresă sterilă și apoi o evaluare medicală.

DRAGI MĂMICI , TĂTICI ȘI BUNICI IMPACIENTAȚI, SĂ AVEȚI ÎN ATENȚIE CĂ TOATE JULITURILE SUPERFICIALE SUNT FĂCUTE DE CĂTRE UN COPIL SANATOS , IAR CEI MAI NĂZDRĂVANI SE ALEG CU PLĂGI PROFUNDE ȘI UNEORI CU GIPS

Dupa orice căzătura trebuie sa urmărim dacă:

 • este somnolent

 • are stări de vomă/amețeală

 • își perde cunoștința în urma căzăturii

 • are convulsii

 • are dureri mari de cap

 • are un comportament schimbat

 • are o pupilă mai dilatată ca cealaltă

 • are probleme de vorbire

 • doarme foarte profund și se trezește cu dificultate

În urma oricărui incident, copilul trebuie urmărit în primele 48 de ore. Dacă apare oricare dintre simptomele de mai sus, este bine să apelați 112 !

Indiferent de vârstă, putem să avem parte de incidente care duc la entorse, luxații sau fracturi. Trebuie să știm că o entorsă apare la solicitarea bruscă a articulației și reprezintă un traumatism. Luxația este o îndoire sau răsucire forțată a ligamentului si deplasarea articulatiei și astfel se observă membrul mai scurt, durere medie-mare, piele tumefiată ce se umflă treptat, cu apariția edemului și senzația că osul fuge din articulație.

În aceste două situații noi trebuie să știm sa punem comprese reci și atele ce trec peste articulație si se poate administra și un antiinflamator oral (de exemplu, ibuprofen), iar după aceea e obligatorie o evaluare făcută de către un medic.

În cazul fracturilor se remarcă o durere intensă, dificultate de mers sau chiar imposibilitatea de a merge, sensibilitate, inflamație, schimbarea culorii, amorțirea membrului.

În cazul fracturilor deschise se observă hemoragie, iar osul fracturat poate fi chiar la vedere. Primul pas ce trebuie făcut este să fie oprită sângerarea prin aplicarea de comprese cât se poate de sterile sau un prosop curat.

ATENȚIE !! NU SE MISCA VICTIMA DACA SUSPICIONAM FRACTURA CAP–COLOANĂ- GÂT. OBLIGATORIU SE APELEAZĂ 112 !

Este bine de știut ce facem în caz de arsuri. Arsurile pot fi date de către un agent chimic, electric, termic sau de către radiațiile UV.

ARSURILE TERMICE sunt datorate căldurii – flacără, lichide fierbinți sau metale

Ce este de făcut? Se răcește pielea sub jet de apă rece 15 minute, apoi se aplică un pansament steril.

NU SE SPARG VEZICULELE, NU SE PUNE GHEAȚĂ, NU SE SCOT HAINELE LIPITE DE PIELE

ARSURILE CHIMICE –sunt date de orice substanță chimică

Ce este de făcut? Se înlătură hainele impregnate, se spală sub jet de apă 15-20 minute si se pune un pansament steril

ARSURI PROVOCATE DE CURENTUL ELECTRIC

PACIENTUL ELECTROCUTAT NU SE ATINGE DIRECT CU MÂNA, NICI CU MĂNUȘI ! SE STINGE SURSA DE CURENT

Indiferent de gradul arsurii, se recomandă evaluare medicală, pentru că există un risc crescut de deshidratare !

CE FACEM ÎN CAZ DE INGERARE PRODUS TOXIC – se caută flacoanele de medicamante sau cutiile toxicului, pe care salvatorul le va înmâna împreună cu victima echipei medicale.

Se poate apela APELA TOXAPEL (01)21.061.183, (01)21.062.282

ARSURILE SOLARE

Arsurile solare se fac atunci când expunerea la soare a copilului se face în mod necorespunzător și la ore nepotrivite. Există un orar ce ar fi bine să fie respectat, mai ales în zilele toride de vară:

 • intervalul 09.00-11.00 – baie de soare, plimbare

 • intervalul 11.00-17.00 – copilul va fi ferit de soare, va lua masa de prânz, somn de dupa-amiază, joacă în interior

 • intervalul 17.00-20.00 – baie de soare, plimbare

Pielea noastra și în special a bebelușului trebuie protejate și cu un strat de cremă protectoare cu indice UV 50.

Ce e de făcut în cazul sângerărilor nazale, adică epistaxis. Acesta poate apărea la orice copil în cadrul unei viroze respiratorii sau în urma unei lovituri. Adulții pot avea epistaxis în cazul fragilității capilare sau de hipertensiune. În aceste situații, copilul nu va fi așezat pe spate, deoarece sîngele va curge în cavitatea bucală – esofag și apoi va ajunge în stomac unde se va digera parțial. Așadar, copilul cu epistaxis va sta ușor înclinat în față și se va efectua compresiune la nivelul piramidei nazale timp de 5 minute. Dacă după 5 minute aceasta nu s-a oprit, se repetă procedura și se poate aplică gheață local. Dacă nici în acest caz sângerarea nu se oprește, se recomandă consult ORL de urgență.

Dr. Irina Docea
Medic Specialist Neonatologie

Copyright © Toate drepturile rezervate | Implementat de Soft Build